Калкулатор на разходите

Калкулатор на разходите

Искате тепърва да си закупите автомобил или вече имате такъв, но не знаете колко струва издръжката му ? 

Много хора неподозират колко пари им гълта техният автомобил. В това ръководство за разходите на колата ще Ви обясним къде и колко пари се дават, без да броим факторът гориво и ремонти. Ще наблегнем на необходимите данъци, такси и прегледи, така че да можете да карате автомобила си напълно законно.

Местният данък или т.н. пътен данък е задължителен за всички автомобили и се плаща ежегодно в общината по месторегистрация на колата.

Сумата, която трябва да платите зависи от следните фактори:

 • общината в която се заплаща данъка
 • мощността на колата
 • Възрастта на автомобила
 • Екологичната категория ( Евро 1/2/3/4/5/6 )

Накратко:
Коли до 100 конски сили ( 74 KWs ) попадат в категория с евтин данък, който е около 50 лв на година.
Колите над 101 конски сили трябва да плащат по-скъп данък.

Гражданската отговорност е задължителна застраховка за всички автомобили и се заплаща ежегодно. Изчислява се на следният принцип:

 • Вида на МПС ( лека кола, електромобил, мотоциклет, товарен автомобил и прочее )
 • Обем на двигателя
 • Месторегистрация
 • Година на производство
 • Възраст на водача

Цената на ГО се определя основно от техническите характеристики на колата. За леките коли и мотоциклети се взима предвид кубатурата на двигателя, докато за товарните автомобили се взема предвид общото тегло, а при автобуси и микробуси – броят на местата в кабината.
Други фактори са наличие на други застраховки при един и същ застраховател, годината на производство на колата, регистрацията на колата по населено място, възрастта на шофьора и прочее.

Предстои и въвеждането на т.н. „Бонус-малус“ – целта е към цената на застраховката да се добавя и това колко добре кара водача на автомобила.

 

Годишният технически преглед също е задължителна компонента при сформирането на разходите на колата. Прегледа се прави година за година и струва около 50 лв

Техническото обслужване също е сериозно перо в бюджета на една кола. Много е относително да се каже с точност колко ще Ви струва, защото има страшно много променливи при сформирането на крайната цена, като вида на мотора ( дизел / бензин ), маслата и филтрите които ще използвате, колко пъти годишно го сменяте ( някои го сменят повече от веднъж, защото смяната се прави на около 10 000 км ).

Ориентировъчната цена е между 100 и 300 лв, като има и коли за които може да достигне до 800+ лв.

Винетката не е задължителна, тъй като може да решите да карате колата си само градско. Сумата варира както според типа на колата ( лек автомобил, камион, автобус, микромус ), така и от продължителността за която искате да я закупите ( дневна / седмична / месечна / годишна ). Годишната винетка струва 97 лв.

Еко таксата или т.н. продуктова такса се заплаща единствено при първоначална регистрация на колата в страната. Ако закупената от Вас кола е била вече регистрирана, няма нужда да плащате тази такса.

Сумата, която трябва да заплатите се определя основно от възрастта на колата.  Сумата е средно около 275 лв

Автокаското отново е незадължителна компонента, но при новите коли е силно препоръчително да го имате.

Средната цена е около 500 лв за една година.

Регистрацията в КАТ струва около 43 лв

Изчисляване

Врене е да направим проста математика за годишните разходи, като искаме отново да натъртим – това са разходи без горивото.

 • Данък МПС – 150 лв
 • Гражданска отговорност – 300 лв
 • Автокаско – 500 лв
 • Годишна винетка – 93 лв
 • Годишен технически преглед – 50 лв
 • Смяна на консумативи – 200 лв
 • Смяна на гуми – 2*50 лв

До тук ориентировъчната сума, която трябва да си приготвите всяка година е 1000 лв. Ако тепърва внасяте колата от чужбина, трябва да добавим и ЕКО такса, както и регистрация на колата = +275 лв ( ЕКО такса ) + 43 ( КАТ ) = 1318 лв

Трябва да имате на предвид тази не малка сума, в която дори не влизат парите за гориво, както и нужни ремонти.