Купуване на кола

Купуване на кола

Ние ще огледаме автомобил за вас

Търсите си кола на старо, но не можете да си изберете подходяща ? Не знаете какво да гледате при покупка ? Нямате време да правите огледи ? Ние сме на среща !

Само сега с 33% отстъпка от цената !

На всеки от нас се налага поне веднъж да си купи кола, но как можем да знаем всички тънкости при избора на автомобил на старо ? Техниките за скриване на дефекти на търговците на коли са безброи и постоянно измислят нови и нови начини да прикрият нередностите при автомобилите. Колко пъти сте купували кола, която да не е карана от жена преди това ?

Нашата мисия е да Ви помогнем да изберете правилният автомобил, който да Ви служи дълго и вярно.

„На старо само вино и ракия“ – думи на повечето автомонтьори, които при вида на „новият“ автомобил започват да се чудят колко странен проблем ще изскочи този път. Но все пак не всеки от нас може да си позволи покупка на чисто нова кола, на която найлоните все още не са свалени. За това трябва да се научим за какво да гледаме при покупка на кола на старо. Естествено един автомобил на втора ръка винаги идва с някакви проблеми, но въпросът е тези проблеми лесно разрешими ли са ? Ако пък продавачът твърди, че автомобилът е безгрешен, всичко работи перфектно и няма за какво да му мислиш, включително и маслото, което е сменено точно преди няколко месеца … имай едно наум !

Как да изберем кола

[TBD] Момента при който колата вече е избрана и купувача се среща с продавача. Какви статии има, какво ще научим от статиите тука ?

Как да проверим колата преди покупка

[TBD] Момента при който колата вече е избрана прегледана на живо и трябва да решим дали да я закараме на сервиз. Какви статии има, какво ще научим от статиите тука ?

Покупка на кола на старо

[TBD] Момента при който колата вече е минала през сервиз и клиента е решил, че иска да я купи. Какви статии има, какво ще научим от статиите тука ?

Проверка по VIN​

Избрали сте автомобил и искате да разберете повече за сервизната му история, дали е обявен за откраднат, дали е имал значителни щети ( като тежки катастрофи ) и на колко хиляди километра е бил километража по време на тези щети ?

Купуването на автомобил е един дълъг и сложен процес в който трябва да вземем под внимание много променливи. За по-взискателните това може да отнеме и няколко месеца.

Най-важното нещо, което трябва да направим преди да се впуснем в приключението за търсене на нов автомобил е да определим нашият бюджет. Помислете каква сума пари можете да заделите за новата си кола, като имайте на предвид, че ~20% от сумата трябва да си я отделите за такси при регистрация / данъци / непредвидени ремонти.

Следващото нещо е да изберем какъв тип кола искаме – хечбек / седан / комби / миниван / джип и прочее. Имаме ли семейство ? Пътуваме ли често ? Ще возим ли много хора и/или багаж ? Типът на колата е определящ, за да знаем как да продължим нататък в нашето търсене на перфектната кола. За да добиете представа за големината на купето, разгледайте обяви и вижте кой моделът на съответният производител в тази категория и когато се разхождате някъде на вън ще забележите този тип коли.

Добре, избрали сме типа на купето, време е да изберем марка и модел. Абстрахирайте се от това че има една най-добра марка и всички други не струват. Всяка марка има проблемни модели и/или партиди от някой модел. Всяка марка кола има по един ( или до няколко ) модела, които са в един и същ клас. Например сте решили, че искате комби – Peugeot имат комби в трета серия, в такъв случай разгледайте обявите с трета серия на пежо, ще добиете представа какви екстри има и как изглежда. В случай, че ви хареса, вижте и какво пише във форума има. В България повечето популярни марки имат големи интернет форуми в които е пълно с информация за всички модели и техните предимства / недостатъци. Тази част е доста трудна и отнема време …

Избрахме марка и модел, сега е време да изберем годината на производство. Тук е лесно – колите обикновено се произвеждат на генерации. Всяка генерация трае по няколко години ( 3, 5, 7, 9 години например ). Генерациите на всеки модел можете да намерите в Уикипедия. Така ще разберете годините в които започва производството на автомобила и кога приключва. После има и т.н. фейслифт – това са малки промени по конкретната генерация, отстранени проблеми, добавени малки нововъведения. Повечето модели имат по 1 фейслифт на генерация, някои имат и по 3-4. Препоръчваме Ви да избирате коли с фейслифт.

След като знаем от коя година искаме да е нашата нова кола, е време да помислим типа на двигателя – дизел или бензин ? Бензин или газ ? Това е много широка тема и всеки шофьор си има мнение по въпроса, за това няма да навлизаме много в темата. И двата типа двигатели си имат предимства и недостатъци.

След двигателя идва ред и на скоростната кутия. Автоматична / Ръчна или полуавтоматична ? Повечето хора предпочитат ръчната, лесно се свиква, почти всеки кара с такава. Някои харесват автоматичните заради удобството и комфорта, които придават при шофиране. Безспорно е по-лесно да се облегнеш на седалката и само да натискаш газта и спирачката, особено при натоварено градско каране. Разбира се, особено когато става дума за коли втора употреба обаче, трябва да помислим и за момента на евентуално повреда. А повреда при автоматичната скоростна кутия струва доста солено. За капак на всичко е и трудно да се открият проблеми при оглед, било то и в сервиз. За това помислете добре дали искате да рискувате или да заложите на сигурното.

И на последно място оставяме мощността на колата – Колко мощна кола търсите ? Основно градско или извън градско ще се кара ? При градско каране не е нужно колата да особено мощна, защото разстоянията между светофарите са малки и дори и да бързаме за някъде, сме ограничени от околният трафик. Докато при извън градско шофиране, големият двигател придава много комфорт и спокойствие. Разбира се ние насърчаваме безопасното и отговорно шофиране, за избягване на катастрофи. По-мощните коли идват и с по-висок разход, важно перо при бюджетирането на една кола. Но разходът, не се увеличава рязко с вдигането на конете, разликата е относително малка, разбира се ако смятате да карате само градско, при това до работа и обратно, ще Ви препоръчаме да си вземете кола под 100 к.с. , все пак не сме благотворителна агенция и да си даряваме парите на бензиностанциите, нали ? Ако знаете как / къде ще шофирате вашата нова кола, ще можете по-лесно да вземете решение и колко кончета искате да има заредени под капака.

Надяваме се че тези съвети ще Ви помогнат при избора на нов автомобил, успех !