Смяна на консумативи на кола

Смяна на консумативи на кола

Филтри

За да предпазите двигателят си от замърсяване, трябва да го поддържате с чисти филтри, масла и гориво. Това е сравнително евтино да се направи и ще Ви спести много главоболия, а замърсяването от въздуха, на маслото или горивото могат да предизвикат повреда в елементите на двигателя и да доведат до неговото блокиране. Филтрационната система има основен елемент, който е заменяем филтър, който служи за отстраняване на частиците от замърсявания и експлоатационни течности. При обслужването на колата трябва да сменяте периодично следните филтри:

Въздушен филтър 

Въздухът съдържа частици прах, които се засмукват от автомобила, като най-замърсен е въздухът на 0.5 метра над пътната настилка. Двигателят се нуждае от голямо количество въздух, за да извършва вътрешното горене, а този въздух трябва да дойде от вън. Въздушният филтър се монтира на мястото на „взимане“ на въздух, за да филтрира това замърсяване, което може да се получи.

Въздухът по нашите ширини е изключително замърсен, а зимата имаме и като бонус т.н. „луга“ ( пясък и сол ), които се изсипват по пътищата. Наложително е смяната на филтъра да се извършва при всяка смяна на маслото или около 10 000 км.

Маслен филтър

Всеки двигател има маслен филтър, той служи за отстраняване на вредните замърсявания, които достигат до смазващата система от околната среда или такива, които се образуват в двигателя по време на експлоатация. Необходима е смяна на този филтър при всяка смяна на маслото. Маслените филтри биват два вида:

Филтър на купето

Този филтър служи за почистване на въздуха, който достига до пътническата кабина на автомобила, нарича се още противопрашен.

Тези филтри биват поленови и карбонови, като вторите са с активен въглен и разбира се са по-ефикасни, както и по-скъпи.

Препоръчваме подмяната на филтъра на купето да се извършва на 15 000 км.

Горивен филтър

Както знаете горивото по нашите ширини не е особено чисто, така че смяната на този филтър е абсолютно задължителна. Горивната система на колите е сложна система на действие и потенциалните замърсители, водата и парафина, който може да кристализира в горивото, както и органичните елементи и утайки, могат да задръстят тази система.

Масло

Моторното масло смазва двигателя и помага за неговата по-добра работа. Намалява се триенето и износването на двигателя, както и спомага за отвеждането на топлината от триещите се части, уплътнява буталата в цилиндрите и отстранява нежеланите отлагания в него, като също така предпазва компонентите на двигателя от окисление и корозия.

Моторното масло е нужно да се сменя на всеки около 10 000 километра. При чисто нови коли, първата смяна може да се извърши и на 15-20 000 км.

Ангренажен и пистов ремък

Ангренажния ремък служи за синхронизация на разпределителният вал и колянният. Този ремък се сменя задължително при покупка на старо и след това на всеки около 50 000 км. Като това е изключително важен консуматив, за който задължително трябва да обърнете внимание, защото евентуалното му скъсване ще Ви гарантира огромни главоболия, блокиране на двигателя и много скъп ремонт ( ако изобщо е възможен такъв ).

Пистовият ремък

Този ремък отговаря за работата на климатика, алтернатора и серво управлението на волана. При евентуално скъсване, тези функции ще спрат да работят. Пистовият ремък обикновено се сменя заедно с ангренажния или поне при смяната на ангренажния се прави диагностика за износването на пистовия.