Проверка по VIN

ПРОВЕРКА НА АВТОМОБИЛ

 • Сервизна история от оторизирани сервизи в Европа
 • Проверка в базите данни за откраднати автомобили
 • Пълна техническа характеристика
 • Проверка в лизинговите бази данни
 • Информация за значителни щети
 • Снимки на моторното превозно средство
 • Информация за реалният пробег


Какво мога да намеря в доклада ?

Цената за една проверка е 19.90 лв с ДДС

Сервизна история

Сервизна история от оторизирани сервизи за марката в Европа. От този доклад може да се придобие представа за реалните километри на превозното средство.

Техническа характеристика

Пълна техническа характеристика на автомобила, както и заводски данни за година и град на производство, цвят и други подобни.

Проверка за кражба

Проверка в базите данни за откраднати автомобили в редица европейски градове, както и информация предоставена от INTERPOL.

Лизингови бази данни

Проверка в лизинговите бази данни в Европа. Информация за издирвани автомобили от лизингодател.

Значителни щети

Информация за записани щети/злополуки по автомобила отстранявани в оторизирани сервизи в Европа. Проверката за катастрофирали автомобили.

Снимки на МПС

Част от застрахователните европейски компании предоставят снимки на моторните превозни средства, като ги публикуват в обща база данни.

При проверката установих, че е имало катастрофа с колата, а собственика ме увери, че не е удряна

Мартин Йорданов
BMW 320D

Благодарение на доклада разбрах, че колата която искам да купя е напълно изрядна и не е участвала в инциденти

Стоян Божков
Mazda 6

Много съм доволен от доклада, само за 20 лв получих наистина ценна информация за колата ми.

Кристиян Костадинов
Audi A3

Много съм доволен

Мартин Белев
Alfa Romeo 159

Очаквах повече, но съм доволна. Поне колата ми не е била крадена !

Вероника Христова
Mini
Thursday, August 31, 2017

Какво е VIN номер ?

VIN номер ( от англ. Vehicle Identification Number) е идентификационен номер на автомобила и е задължителен за всички производители на автомобили. Той е индивидуален за всеки автомобил  произведен след 1980 година и е съставен  от седемнадесет символа описани в стандарт ISO 3779.

VIN номерът показва модел на автомобила, вид на скоростната кутия, номер от производителя, вид на каросерията, също така по него в коя страна е произведен автомобила и самия производител.

VIN номерът е написан в регистрационния талон и се използва както при покупка и продажба, така и при застраховка и регистрация на автомобили

Как се генерира VIN номерът ?

VIN номерът съдържа седемнадесет символа –  цифри и букви. Международен код на производителя се описва в първите три. Модел на каросерия,  вид на двигателя и как се предава движението, конструкцията на автомобила се съдържат в следващите шест символа, означени като VDS. В последните осем има информация за фабричен номер, година на производство и код на монтажен завод

Къде да намерим VIN номерът ?

Важно! VIN номерът, които е изписан на каросерията задължително трябва да е идентичен с този от регистрационния талон, без опити за манипулиране като изтриване или замазване.

VIN номерът се набива или гравира на няколко места. Винаги може да го откриете на метална табелка на преградата която разделя двигателното от пътническото пространство. В зависимост производителя може да се намира на рамата, на прага на автомобила или на вратата от вътрешната страна, в багажника на дъното набит или на лепенка, на “бомбето„ за горното закрепване на окачването.

Защо е важно да знаем VIN номера на колата?

Проверка на историята на колата

VIN номерът  може да ни даде информация за:

 • колко собственика е имал автомобила;
 • участвал ли е автомобила в инциденти;
 • действителните километри на автомобила;
 • дали е вписан в база данни за крадени автомобили;
 • проверка на списъка за оригинално оборудване на автомобила;

С тази проверка на историята на автомобила си спестявате много проблеми и опити за измама от некоректни продавачи при закупуване на употребяван автомобил. Данните се набавят от международни застрахователи, оторизирани сервизи, фирми продаващи автомобили и полиция

Намиране на резервни части и цвят на боята

Почти всички производители имат Интернет сайтове и страници, където можете да проверите VIN  номера на вашия автомобил и при необходимост да изберете  оригинални или съвместими резервни части или код на цвета на автомобила, когато имате нужда от смяна на част или пребоядисване

Проверете автомобила

В доклада ще получите:

Кратка информация за колата

В началото на доклада са изброени VIN, марка, модел, гориво и купе, дата на производство и дата на първа регистрация. Чест срещан вариант е да има разлика между дата на производство и дата на регистрация. Ако разликата е от три – четири месеца  е обичайна за автомобилите по поръчка, защото изборът на цвт, интериор и допълнителни екстри могат да забавят доставката. Забавянето може да се дължи и на отдалечеността на производствената база ако те са в Корея или Япония. При разлика в датите по голяма от шест месеца до година и половина, трябва да сте много внимателни, поради практиката на производители и представители да оставят автомобилите на открити паркинги при което в възможно да се наруши външния вид на превозното средство или целостта на уплътненията и др.

Резюме

В  резюмето на доклада информацията е разделена в три групи и съдържа всички налични данни за провереният VIN в обобщен вид

 • Обща информация: информация за превозното средство, проверка в бази данни за откраднати автомобили, заводски проблеми / информация за производителя.
 • Минало на автомобила: какви ремонти са извършени и тяхната стойност, колко собственика и регистрации е имал автомобила, информация за техническо обслужване, данни за пробег на автомобила.
 • Допълнителна информация: заводско оборудване, архивни снимки на автомобила (ако има такива), и последни проверки на VIN номера (ако има такива).

Полезна информация

В тази група данни ще откриете приблизителния пробег на автомобила в цифрова и графична форма базирана на  проверки на сходни превозни средства, групирани по марка/модел, година на производство и вид гориво.
Данните са от вече проверени подобни автомобили от този тип в базата данни и могат да се използват, като база за сравнение на избраното от Вас превозно средство.

Средният пробег, отчитан на годишна база  е  в графична форма за конкретен тип двигател.

Основна информация и екстри на автомобила

В раздел основна информация, се съдържа базова информация за проверяваният от вас VIN номер. Благодарение на него, направената от нас  система проверява данни и извлича информация, напр. марка, модел, тип автомобил, купе, двигател, държава и година на производство, година на модела, тип скорости и кормилна система, а също и заводски цвят на превозното средство, чрез които се разбира дали автомобила е претърпял инциденти и е пребоядисан.

В този раздел, имате възможност да се убедите да се убедите дали VIN номерът на автомобила е изписан правилно и съдържа цялата информация според ISO  стандарта, дали е поставен от производителя или е пренабит, както често се случва. Тук ще намерите цялата информация или базова такава за превозното средство в зависимост какво е кодирал производителя във VIN номера

Проверка за обявен за издирване автомобил

Проверката която извършва нашата система е в бази данни за откраднати  превозни средства в над десет страни и в независими бази данни за обявени за откраднати автомобили. Броят на страните и институциите с които работим непрекъснато нараства. Нашият екип работи в партньорство международната „Агенция за надзор на безопасността и транспорта“- оператор на една от най-големите обслужващи бази данни на производителя (VOSA) и UOKIK (Служба за защита на потребителите и конкуренцията). Това са двете организации от които може да бъде получена информацията описване в доклада.

Моля, вземете под внимание, че резултатите от базите данни са от определени източници и ги считайте за информативни, понеже Купувам кола не гарантира дали са актуални и достоверни

Заводски дефекти

В този раздел са описани всички официални изказвания от производителя за конкретния модел: информация за това какъв проблем може да възникне, ефектите от него и евентуалното решение, което задължително се прави в оторизиран сервиз. Ако превозното средство  вече е било в  сервизно обслужване при оторизиран представител, ще има запис на датата и естеството на посещението.

Сервизна история

Това е  история на автомобила при посещения в оторизирани сервизи в Европа (когато има налични данни) съдържа:

 • История на автомобила (първа регистрация, наличие на лизинг, данни за предишен собственик, направени технически проверки) .
 • Показанията на километража в хронологичен на посещенията ред.
 • Значителни щети и ремонти при историята на автомобила
 • Цена от предишна оценка в търгове, сайтове в интернет ако автомобила е бил обявен за продажба в такива.

В тази част от доклада ще ви предоставим всички записи от сервизи в последователен ред, които са резюме на най-важните факти от историята на автомобила. Ако установите отклонение в показанията, особено в  намаляването на данните за пробег, означава, че има манипулация на изминатите километри.

Важно! Информация за този раздел се предоставя единствено, ако я има налична в бази данни зависими от  производителя и ако автомобила е посещавал  оторизиран сервиз.

Заводско оборудване

В този раздел на доклада ще намерите цялата информация за заложеното от производителя оборудване в автомобила, поръчкови детайли и др. като цвят, тапицерия, шаси, навигация, аудиосистема, брой въздушни възглавници, цвят на стъклата и всички допълнителни пакети за модела.

Тази информация е полезна при закупуването на автомобил, защото ако се окаже , че цветът на стъклата при закупуване се различава от заводски описания, значи, че автомобилът е претърпял ремонт вследствие инцидент. Също така може да се провери за липсващи елементи като: отопляеми огледала, навигация и др.

Снимки

В този раздел ще намерите архивни снимки на автомобила (ако има такива), направени от застрахователи в Европа или упълномощени сервизи. Тези снимки, почти винаги са направени след  инцидент, при обявяване на превозното средство за „тотална щета“. Много често застрахователи /сервизи правят снимка и на километража, чрез която можете да придобиете представа за реалните километри на автомобила.

Проверка по VIN